SB 23-083 “
LEGISLATIVE SUMMARY capa

A QUICK GLANCE AT COLORADO'S NEW PA RULES & REGULATIONS
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SB 23-083 changes the legal
PA/Physician relationship from

e PAs will be required to
8 —_— identify themselves

supervision" to "collaboration. verbally & visually as PAs.

e PA Practice in Colorado is now defined
by the PA's education, experience, and

e Employers must inform

patients that care is being
competency, not that of "supervising" provided by a PA.

physicians. PAs are no longer

"supervised."
e PAs are still required to

e This bill replaces all past practice laws. carry malpractice

insurance and will be
e PAs with more than 5,000 hours of

experience will enter into a
collaborative agreement with a
physician or physician group.

liable for the care they
provide. Malpractice
insurance is typically
provided by employers.
e PAs who have less than 5,000 practice

hours, or who work in a Level | or Il — e Through rulemaking, the
trauma center, or who switch practice Colorado Medical Board
areas (specialties) with less than 3k will determine additional
hours in the new practice area must requirements for
have a collaborative agreement that documentation to be filed
includes: with the Dept. of
= First 160 hours completed in- Regulatory Agencies.
person or through technology e CAPA will advocate for
with a physician or physician PAs with the CMB to
group. ensure Rule 400
= 6 and 12 month performance accurately reflects new
evaluations. legislation.
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carn ASKED & ANSWERED

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT COLORADO'S NEW PA LAW

Can | work independently without a supervising physician?

PAs will no longer be required to have a supervising physician. PAs will now
collaborate with a physician or physician group. PA scope of practice is now
defined by the training and experience of the PA, not the skillset of a
"supervising" physician.

When will the bill go into effect?
August 7, 2023

Am | allowed to use the term physician associate?

Colorado law does not recognize or use the title of Physician Associate. All state
laws currently use Physician Assistant. It is not advised to use the Physician
Associate title in clinical, contracting, insurance or formal medical conversation.

Do | need to start carrying malpractice insurance/anticipated increases in
malpractice charges?

There are no expected changes to malpractice coverage requirements for PAs in
Colorado. It is recommended that you review your current policy and speak with
your employer about any questions.

Can a PA work in a rural setting without an MD on the premises?

Yes, but it will depend on what the physician or physician group, employer and
PA sets forth in the collaborative agreement. According to statute, PAs are
currently able to practice without an MD on the premises.

What collaboration will be required for experienced PAs in telemedicine?
The collaborative agreement will be set forth by the employer, physician or
physician group.

Will we need to list a supervising physician on controlled substance
prescriptions anymore?
No.

How is Rule 400 affected?
Rule 400 will need to be updated to reflect the new legislation. The Colorado
Medical Board is responsible for updating Rule 400.
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cara  ASKED & ANSWERED

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT COLORADO'S NEW PA LAW
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If ] own and/or work in a business that is not a medical practice, what are
the effects on collaboration?

These situations are typically not predicated by a collaboration agreement but
may come under "conflict of interest" disclosure agreements with your employer.
Please contact your employer with any questions about conflict-of-interest
disclosure.

Will an employer now have more authority over practice decisions rather
than the PA and collaborating physician?

No. These relationships will likely continue, but you will not be limited by your
collaborating physician's scope of practice. Your employer will be free to
implement collaborative agreements that allow all professionals to work at the
top of their license, training, and experience.

Is there a requirement for keeping a collaborative agreement on file with
DORA?

Through the rulemaking process, the Colorado Medical Board will determine
additional requirements for documentation to be filed with the Department of
Regulatory Agencies (DORA).

Is CAPA working with COPIC to put out additional information to risk
manager/hospital practice leadership?

Nothing formal is in the works currently, but we expect that there will be
conversations around this. COPIC offers services in Utah and North Dakota. Both
of these states recently modernized their PA practice laws, so COPIC is familiar
with this process.

Will my charts need to say that a physician was present & available in office?
Not by statute, but your practice may include this in collaborative agreement
guidelines. We expect some verbiage around this to continue in Level | and Level
[l trauma centers as supervisory agreements are still required in those settings.

Will there be any effects on reimbursement?

We do not anticipate any change to reimbursement. We expect that
reimbursement will continue as it currently exists, and we will continue to
advocate for direct reimbursement for PAs from all payors.
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carn ASKED & ANSWERED

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT COLORADO'S NEW PA LAW

What if | am retired and working with different agencies?

You will maintain PA credentials and DEA registration as currently required by
regulations. Each employer will arrange for collaboration to remain in compliance
with state law.

Will this bill change licensing rules requiring a supervising physician before
obtaining an active license?
This will likely just be replaced by the collaborative agreement.

Are there any rules stating the PAs cannot perform a procedure for a patient
under anesthesia (i.e., D&C and polypectomy)?

The scope of PA practice, including which procedures may be done by a PA and
in what setting, will be decided at the practice level through credentialing
processes and collaborative agreements put in place by the physician, physician
group or employer.

Can |l open my own practice?
Yes, you can own 49% of a practice with a physician owning 51%, as is current law.
There were no changes with this current legislation.

| have two medical supervisors: One for family practice and one for an
aesthetic medical spa - can | use the same medical director for both now?
It depends on the employer, as they may still require a collaborating agreement
in each setting. You will most likely need a collaborative agreement for each
distinct practice location.

Can we practice in a non-physician group (i.e. owned by an NP)?
The collaborating agreement must be with a physician or physician group.

How can this bill help any discussions regarding NP versus PA privileges in
certain hospitals?

The collaborative agreement must be with a physician or physician group.
Privileging and practice protocols will be decided by the clinic, hospital, or
medical system.
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